Kenmerken en kwaliteit CESAN Eindtoets

De CESAN Eindtoets is een door het Ministerie van OC&W toegelaten als Andere Eindtoets (sinds 10 okt. 2016). Deze toets onderscheidt zich door zijn no-nonsense karakter. In een duidelijke en overzichtelijke toets worden in twee ochtenden de onderdelen rekenen (1F, 1S), lezen (1F, 2F), taalverzorging (1F, 2F) en sociale mediavaardigheden getest.

De leerling centraal

De toets is zo gemaakt dat een leerling niet afgeleid wordt en dat het testen van de kennis en vaardigheden helemaal centraal staat. Zo zorgen we ervoor dat de leerling een zuiver schooladvies krijgt. En als de leerling eenmaal goed en wel in het voortgezet onderwijs zit, de kans klein is dat hij of zij naar een ander schooltype overgezet wordt. De CESAN eindtoets stelt de leerling dus helemaal centraal!

De CESAN eindtoets is zodanig samengesteld dat de verplichte onderdelen, die in de eindtoets moeten zitten, aan de orde komen. Daarbij is er heel goed gekeken naar een evenwichte verdeling over alle onderwerpen op de verschillende referentieniveaus. Er zijn ruim voldoende vragen die wat makkelijker zijn (1F) en er zijn ook meer dan voldoende vragen die wat moeiljker zijn (1S en 2F).

De vragen sluiten aan bij de doorlopende leerlijn van een leerling. Daarbij sluit het ook goed aan bij het einde van de basisschool en de start die een leerling gaat maken op het voortgezet onderwijs.

Beoordelingen CESAN Eindtoets

Voor de toelating als Andere Eindtoets is de CESAN Eindtoets uitgebreid getest door de Expertgroep en de COTAN. Deze papier- en potloodtoets heeft van de Expertgroep op alle onderdelen een voldoende gekregen. Daarnaast heeft de COTAN een hoge beoordeling gegeven aan de CESAN Eindtoets 2017. De CESAN Eindtoets kan zich volgens deze beoordeling meten met de besten.

Beoordeling COTAN 1 Beoordeling
Uitgangspunten testconstructie Goed
Kwaliteit testmateriaal Goed
Kwaliteit handleiding Goed
Normen Voldoende 2
Normering referentieniveaus Voldoende
Betrouwbaarheid Goed 3
Begripsvaliditeit Voldoende
Criteriumvaliditeit n.v.t. 2017

1 Rekenen, Taal – Lezen, Taal – Taalverzorging.
2 Exclusief Sociale Mediavaardigheden.
3 Lezen en rekenen: goed. Taalverzorging: voldoende.

De CESAN Eindtoets in de media